Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowo-warzywna
Dodać obraną marchew, obrany czosnek ,seler i ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu.
Gotować na małym ogniu około 1 godzinki.
W miedzy czasie doprawić kucharkiem do smaku.
Gdy skrzydełka będą miękkie,odcedzić rosół i rozpuścić w nim żelatynę wg. przepisu na opakowaniu,wystudzić.
Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupek.
Z wystudzonych skrzydełek obrać mięso,marchew pokroić na talarki.
Groszek odcedzić ,paprykę konserwową pokroić na paski.
Na dno salaterek ułożyć po plasterku jajka,pasku papryki,marchew i 2 łyżki groszku i kawałki mięsa.
Zalać wystudzonym rosołem z żelatyną.
Włożyć do lodówki do stężenia.
Przed podaniem galaretkę można skropić octem.