Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galaretka drobiowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 3
marchew 2
seler 1/2
kukurydza w puszce
ziele angielskie 3-4
Liść laurowy suszony Prymat 2
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
sól do smaku
ocet

Porada

Podawać polane octem.

Przepis i sposób przygotowania na: galaretka drobiowa

Udka z kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą w ilości takiej , aby zakrywała udka 2 cm nad ich poziom.
Marchewkę , seler obieramy i kroimy w plasterki.
Kiedy udka się zagotują zbieramy szumowiny i wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną.
Wywar z mięsem gotujemy na minimalnym ogniu około 2,5 godziny (jak rosół).
Po ugotowaniu wyjmujemy udka do przestudzenia, następnie je obieramy i kroimy (bez skóry) na mniejsze kawałki . Wywar przecedzamy przez sito i dodajemy 6-7 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru.
Miseczki dekorujemy według własnego uznania (marchewką z wywaru, kukurydzą, selerem) wkładamy pokrojone mięso do połowy wysokości miseczki i zalewamy wywarem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 24.10.2016 13:48
super przepis !
magdow 24.10.2016 13:36
smacznie wygląda ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak