Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka drobiowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar rosołowy 1 litr
udka kurczaka całe gotowane 4 sztuki
marchewka ugotowana 1 sztuka
groszek konserwowy 1 puszka
ziele angielskie 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa

Kroki postępowania

1
Wywar z rosołu zagotowujemy z marchewką ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz listkiem laurowym,gotujemy około 5 min na wolnym ogniu ,odstawiamy przecedzamy i wsypujemy żelatynę mieszamy cały czas łyżką aż się rozpuści.Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem Ugotowane mięso z udek obieramy kroimy nożem na kawałki razem z marchewką .
Krok 1 - Galaretka drobiowa foto
2
Do szklanych literatek układamy po 2 łyżeczki osaczonego z zalewy zielonego groszku
Krok 2 - Galaretka drobiowa foto
3
oraz pokrojone mięso następnie należy
Krok 3 - Galaretka drobiowa foto
4
zalać wywarem z rosołu do połowy literatek i zostawić do ostygnięcia w lodówce około 6 godzin.
Krok 4 - Galaretka drobiowa foto
5
Tak prezentuje się gotowa lekka galaretka z udek na stole:)
Krok 5 - Galaretka drobiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mehrunnisa 25.03.2016 21:16
a ile zelatyny dodac?
Róża1 12.01.2014 09:18
wspaniała galareta !!!! , a jak pięknie podana:-)
Sroczka 18.03.2013 21:20
Z chęcią zjadłabym jedną porcję.
gosia56 18.03.2013 20:43
moje ulubione danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak