Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka agrestowa z kwiatem lipy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agerstu 1 kg
kwiat lipy 1 garść
woda 1 szklanka
sok z cytryny 2 łyżki
cukier brązowy 350 g
żelfix 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka agrestowa z kwiatem lipy

Do garnka wlać wodę, wrzucić kwiat lipy wraz z agrestem i gotować na bardzo małym ogniu ok. 20 minut. Następnie przecisnąć przez gazę (starając się wydobyć jak najwięcej soku), przelać z powrotem do garnka i gotować przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wsypać żelfix, dodać sok z cytryny. Zwiększyć trochę ogień, zagotować dodać brązowy cukier, zagotować ponownie, gotować 3 minuty, zszumować, przelać do wyparzonych wcześniej słoiczków i ustawić do góry dnem. Zdrowe i smaczne!:)

Znakomite do śniadania czy lekkiej zimowej kolacji! Znakomicie smakuje z twarożkiem:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 05.06.2014 19:40
Popieram dodatek lipy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak