Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z wieprzowych golonek z chrzanową nutką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 0,8 kg
marchew 2 szt
seler 0,25 szt
pietruszka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
sól do smaku
ser twarogowy 15 dag
chrzan ze słoika 3 łyżki
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat

Porada

Dodany chrzan zastępuje kwaśny smak octu tradycyjnie podawanego do galaret wieprzowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z wieprzowych golonek z chrzanową nutką

Kroki postępowania

1
Golonki wieprzowe myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości by mięso było zakryte. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu. Po ok. godzinie dodajemy marchew, seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i nadal gotujemy do miękkości. Gotowy wywar odcedzamy. Liście laurowe i ziele angielskie odrzucamy. Mięso i marchew kroimy w kostkę. /Ja do galarety nie dodaję selera i pietruszki - wykorzystuję je do sałatki warzywnej/
Krok 1 - Galareta z wieprzowych golonek z chrzanową nutką foto
2
Na dnie pojemników, w których przygotowujemy porcje galarety kładziemy marchew a na niej mięso z golonek. Ponieważ wywar gotowałam na samych golonkach /bez nóżek wieprzowych/ wywar ponownie zagotowałam i do gorącego dodałam żelatynę /zgodnie z przepisem: 2 łyżki na litr wywaru/. Porcje mięsa w pojemnikach zalewamy przestudzonym wywarem z żelatyną i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 2 - Galareta z wieprzowych golonek z chrzanową nutką foto
3
Serek twarogowy /śmietankowy lub ziołowy/ mieszamy z chrzanem i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Porcje galarety wyjmujemy z pojemników, układamy na płaskich talerzach i podajemy z "serkiem chrzanowym".
Krok 3 - Galareta z wieprzowych golonek z chrzanową nutką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 31.03.2016 09:58
przepyszna taka kolacja ;-)
tobi1989 31.03.2016 08:14
Fajne dodatki :)
jagoda5913 31.03.2016 00:48
pyszna galareta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak