Galareta z warzyw,szynki i jajeczek przepiórczych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    2
  • groszek konserwowy

    3łyżki
  • kukurydza w puszce

    3łyżki
  • różyczki brokuła

    8
  • sok z cytryny

    1łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    8łyżeczek
  • sól

  • jajka przepiórcze

    8 ugotowane na twardo
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajeczka obrać,groszek i kukurydzę osączyć,marchewkę oskrobać i wypłukać,brokuły umyć.Marchewkę włożyć do nie wielkiej ilości lekko posolonego wrzątku i ugotować,osączyć.W tej samej wodzie 5min gotować różyczki brokułów,odcedzić.Żelatynę wcześniej namoczoną w niewielkiej ilości wody rozpuścić w gorącym bulionie.Gdy płyn trochę przestygnie,wymieszać go z sokiem z cytryny.Na dno podłużnej formy,wsypać połowę groszku i kukurydzy i ułożyć wzdłuż marchewki i połowę pokrojonej w paski szynki i papryki.Wlać 0,5litra bulionowej galarety,wstawić naczynie do lodówki.Gdy galareta stężeje,wyjąć z lodówki i ułożyć na niej różyczki brokułów,całe jajeczka przepiórcze,resztę groszku i kukurydzy oraz paseczki szynki i papryki.Zalać pozostałą galaretą,przykryć naczynie i znów wstawić do lodówki.Gdy danie całkiem zakrzepnie,przełożyć je na podłużny półmisek.Przed podaniem pokroić na dość grube plastry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat