Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z warzywami.
Warzywa obrać, umyć i włożyć do garnka.Mięso z warzywami gotować co najmniej pół godziny.W momencie gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je wraz z warzywami i ostudzić.
Mięso drobno pokroić wraz z marchewką, resztę warzyw możemy wykorzystać do zrobienia sałatki.
Do wywaru dodać ubite białko i mieszając zagotować.
Wywar przecedzić, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem , solą i pieprzem, połączyć z mięsem,zamieszać i ponownie doprawić w miarę potrzeby na dość ostro.
Do przygotowanych miseczek włożyć po łyżce osączonej kukurydzy i zalewać galaretą.
Pozostawić ją w zimnym miejscu do całkowitego stężenia.
Jeżeli w galarecie nie wyczuwamy lepkości, używamy do jej zagęszczenia żelatyny, wszystko zależy od tego ile wleliśmy wody.