Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z rosołu

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 5 szt
woda 1 litr
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/2 szt
por 1/4 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 2 łyżka
sól do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziarno

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z rosołu

Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę, seler przekroić na pół. Cebulę opalić na ogniu tak, aby przynajmniej w połowie była czarna.
Skrzydła umyć, zalać zimna wodą i gotować na bardzo małym ogniu. Podczas gotowania zbierać pianę.
Po około 40 minutach dodać warzywa. Jeżeli wody jest za mało, dolać tyle, żeby warzywa były przykryte.
Dalej gotować na małym ogniu około 40 minut.
Doprawić solą i pieprzem.

Wyjąć skrzydła i "obrać" z mięska. Kości i skóry wyrzucić.
Marchewki, pietruszkę i selera pokroić.
Rosół przecedzić przez sitko.
Do gorącego rosołu dodać żelatynę (chociaż ja nie zawsze daję, ale dodając mamy pewność, że się zetnie). Mieszać tak długo, aż się rozpuści. Nie gotować.

Do salaterek włożyć mięso, warzywa. Zalać rosołem, posypać natkę i odstawić do lodówki.
Podawać z cytryna lub polaną octem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 12.05.2013 09:18
lubie takie galarety
wiola333 28.03.2013 08:48
bardzo smaczny przepis
Bernadeta1 17.02.2013 11:28
smaczna
dianix 04.12.2012 20:55
pomyslowe
Lemon 18.11.2012 21:08
fajne
ziutula
ziutula 18.11.2012 19:59
często robię jak zostanie mi rosół i mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak