Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z pieczonej golonki
Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do gorącego piekarnika na minimum godzinę, aż się ładnie zrumienią. W trakcie pieczenia można 2-3 razy podlać wywarem.
Z nóżek dokladnie oddzielić kości i twarde chrząstki. Mięso i skórki pokroić i włożyć do wywaru.
Golonki pokroić w mniejsze kawałki usuwając przy tym ksci - mięso włożyć do wywaru. Gotowac, aż wszystko zacznie się rozpadac , a nadmiar wywaru odparuje.
Całość doprawić do smaku płynną przyprawą do zup, warzywną przyprawą uniwersalna, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
Odstawić garnek do lekkiego przestygnięcia i zawartość rozlać do średnich słoików lub innych zamykanych pojemników. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na kilka godzin.