Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z pieczonej golonki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa przednia 2-3 średnie
nóżki wieprzowe 2-3 całe
marchewka duża
seler korzeniowy mały
por zielona część do smaku
przyprawa w płynie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 duże
Ziele angielskie całe Prymat kilka kulek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku

Porada

Galaretę podaję z piórkami cebuli, sokiem z cytryny i pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z pieczonej golonki

Golonki oraz nóżki ugotować do miękkości w dużym garnku albo szybkowarze (bez soli!). Odcedzić wywar i dodać do niego warzywa w całości oraz ziele angielskie i liście laurowe.
Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do gorącego piekarnika na minimum godzinę, aż się ładnie zrumienią. W trakcie pieczenia można 2-3 razy podlać wywarem.
Z nóżek dokladnie oddzielić kości i twarde chrząstki. Mięso i skórki pokroić i włożyć do wywaru.

Golonki pokroić w mniejsze kawałki usuwając przy tym ksci - mięso włożyć do wywaru. Gotowac, aż wszystko zacznie się rozpadac , a nadmiar wywaru odparuje.
Całość doprawić do smaku płynną przyprawą do zup, warzywną przyprawą uniwersalna, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.

Odstawić garnek do lekkiego przestygnięcia i zawartość rozlać do średnich słoików lub innych zamykanych pojemników. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 15.03.2017 13:18
Fajne, uwielbiamy takie galarety :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak