Galareta z nóżek i golonki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nie jest to potrawa, którą się szybko przyrządza, ale jeśli ktoś lubi, to warto poczekać :) Do tego bardzo tania.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • golonka wieprzowa

    1 sztuki
  • nóżki wieprzowe

    4 sztuki
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nóżki zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. Na wolnym ogniu gotujemy ok. 2 godzin.

Następnie wkładamy golonkę, obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. Gotujemy kolejne  2 godziny. Dodajemy czosnek (opcjonalnie).

Odcedzamy mięso i oddzielamy od kości. Kroimy mięso i wykładamy na półmisek albo do foremki. Zalewamy przestudzonym wywarem i jeśli ktoś lubi dodajemy pokrojone warzywa. Nie potrzebujemy żadnej żelatyny. Podajemy z cebulą i octem albo według uznania. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat