Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z nóżek i golonki

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie jest to potrawa, którą się szybko przyrządza, ale jeśli ktoś lubi, to warto poczekać :) Do tego bardzo tania.

Składniki:

Składniki:

golonka wieprzowa 1 sztuki
nóżki wieprzowe 4 sztuki
włoszczyzna 1 pęczek
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
czosnek 4 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z nóżek i golonki

Nóżki zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. Na wolnym ogniu gotujemy ok. 2 godzin.

Następnie wkładamy golonkę, obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. Gotujemy kolejne  2 godziny. Dodajemy czosnek (opcjonalnie).

Odcedzamy mięso i oddzielamy od kości. Kroimy mięso i wykładamy na półmisek albo do foremki. Zalewamy przestudzonym wywarem i jeśli ktoś lubi dodajemy pokrojone warzywa. Nie potrzebujemy żadnej żelatyny. Podajemy z cebulą i octem albo według uznania. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak