Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z nóżek

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 3 szt
golonka wieprzowa 1 szt
wołowina 30 dkg
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler mały 1/2 szt
por
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 5 ziarenek
pieprz 5 ziarenek
czosnek 1-2 ząbki
przyprawa do zup

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z nóżek

Golonkę i nóżki dobrze oczyścić, wieprzowinę opłukać, warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu zalać wodą aby tylko przykryć mięso , doprowadzić do wrzenia , zebrać szumowiny , zmniejszyć gaz i gotować dalej na małym ogniu ok.3,5 godzin. Jarzyny wyjąć z garnka wcześniej aby się całkiem nie rozgotowały . Gdy mięso będzie odchodzić od kości, zdjąć z ognia i odcedzić wywar. Mięso obrać i drobno rozdrobnić włókna. Wywar przyprawić jeszcze do smaku odrobiną soli, przyprawą do zup i dodać posiekany czosnek. Mięso wyłożyć do dowolnych pojemniczków dodać drobno pokrojoną marchewkę i kukurydzę a następnie zalać wywarem. Po wychłodzeniu pojemniczki włożyć do lodówki by galaretka dobrze zastygła. Wyłożyć na talerzyki , przybrać zieloną sałatą i cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.04.2014 00:47
Lubię to i też robię.
Róża1 11.03.2014 11:37
wyśmienita !!!!!!!!!!
Kejti 08.03.2014 17:57
Lubię nóżki :-)
Klausia 08.03.2014 10:23
dobra galaretka :)
halina17 08.03.2014 10:08
Dobra galaretka.
Jarek123 08.03.2014 09:14
Świetne, mniam :)
Aga-25 08.03.2014 08:28
lubie takie coś
Lidzia 08.03.2014 07:40
Uwielbiam nóżki w galarecie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak