Galareta z kurczaka i golonki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    500 g
  • golonka wieprzowa

    500 g bez skóry i kości
  • przyprawa do potraw

    do smaku
  • żelatyna

    6 łyżeczek
  • marchewka

    1 duża
  • jajka ugotowane na twardo

    5-6 szt.
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • czosnek granulowany

  • przyprawa do zup i potraw w płynie

  • liście laurowe

    2
  • ziele angielskie

    4-5 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
Golonkę bez skóry i kości (1/2 kg czystego mięsa) oraz pałki z kurczaka zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości dodając pod koniec przyprawę warzywną do smaku.
Krok 2 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
Kiedy mięso jest miękkie wywar przecedzić przez gęste sitko do osobnego garnka, odlewając 1/2 szklanki i ostudzić.
Krok 3 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
W zupełnie ostudzonym odlanym wywarze namoczyć żelatynę, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Krok 4 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
Do wywaru dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i gotować do miękkości. Po wyłączeniu ognia odczekać kilka minut, po czym dodać namoczoną wcześniej żelatynę i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. Doprawić czosnkiem granulowanym, mielonym pieprzem i płynną przyprawą do zup.
Krok 5 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
W salaterkach lub dowolnych naczyniach układać warstwami osączony groszek, mięso pokrojone lub porozrywane palcami oraz plasterki marchewki z wywaru.
Krok 6 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
Każdą warstwę zalewać niewielką ilością wywaru, aby nie pozostały puste miejsca.
Krok 7 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
Na samej gorze ułożyć ćwiartki jajek na twardo, kilka plasterków marchewki i resztę groszku - zalać wywarem.
Krok 8 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
Wszystkie porcje odstawić do ostygnięcia, po czym wstawić do lodówki, aby galareta stężała.
Krok 9 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
Galaretę podawać z dodatkiem pieczywa oraz cząstkami cytryny do skropienia.
Habibi
Groszek można zastąpić kukurydzą konserwową lub drobną fasolką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 13.11.2014 09:11
bardzo dobra
Habibi 24.10.2014 16:08
Mężuś taką uwielbia :) Ja wolę z nóżek, ale czego się nie robi dla faceta ;)
Margo1 22.10.2014 07:59
Bardzo dobra,dawno takiej nie jadłąm
ben-ka 21.10.2014 09:41
Galareta na bogato:)
Wafelek2601 21.10.2014 08:50
Bardzo dobra
w mojej kuchni 21.10.2014 08:26
lubię takie jedzonko..
pajbek 21.10.2014 02:12
Pyszna :-)
Katarzyna/kate1980 20.10.2014 22:36
świetny przepis
IKrakowianka 20.10.2014 21:45
super galareta
Katarzyna59 20.10.2014 20:44
bardzo apetyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat