Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z kurczaka i golonki

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pałki z kurczaka 500 g
golonka wieprzowa 500 g bez skóry i kości
przyprawa do potraw do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
marchewka 1 duża
jajka ugotowane na twardo 5-6 szt.
groszek konserwowy 1 puszka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Czosnek suszony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 4-5 szt.

Porada

Groszek można zastąpić kukurydzą konserwową lub drobną fasolką.

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z kurczaka i golonki

Kroki postępowania

1
Golonkę bez skóry i kości (1/2 kg czystego mięsa) oraz pałki z kurczaka zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości dodając pod koniec przyprawę warzywną do smaku.
Krok 1 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
2
Kiedy mięso jest miękkie wywar przecedzić przez gęste sitko do osobnego garnka, odlewając 1/2 szklanki i ostudzić.
Krok 2 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
3
W zupełnie ostudzonym odlanym wywarze namoczyć żelatynę, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Krok 3 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
4
Do wywaru dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i gotować do miękkości. Po wyłączeniu ognia odczekać kilka minut, po czym dodać namoczoną wcześniej żelatynę i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. Doprawić czosnkiem granulowanym, mielonym pieprzem i płynną przyprawą do zup.
Krok 4 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
5
W salaterkach lub dowolnych naczyniach układać warstwami osączony groszek, mięso pokrojone lub porozrywane palcami oraz plasterki marchewki z wywaru.
Krok 5 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
6
Każdą warstwę zalewać niewielką ilością wywaru, aby nie pozostały puste miejsca.
Krok 6 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
7
Na samej gorze ułożyć ćwiartki jajek na twardo, kilka plasterków marchewki i resztę groszku - zalać wywarem.
Krok 7 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
8
Wszystkie porcje odstawić do ostygnięcia, po czym wstawić do lodówki, aby galareta stężała.
Krok 8 - Galareta z kurczaka i golonki  foto
9
Galaretę podawać z dodatkiem pieczywa oraz cząstkami cytryny do skropienia.
Krok 9 - Galareta z kurczaka i golonki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 13.11.2014 09:11
bardzo dobra
Habibi 24.10.2014 16:08
Mężuś taką uwielbia :) Ja wolę z nóżek, ale czego się nie robi dla faceta ;)
Margo1 22.10.2014 07:59
Bardzo dobra,dawno takiej nie jadłąm
ben-ka 21.10.2014 09:41
Galareta na bogato:)
Wafelek2601 21.10.2014 08:50
Bardzo dobra
w mojej kuchni 21.10.2014 08:26
lubię takie jedzonko..
pajbek 21.10.2014 02:12
Pyszna :-)
Katarzyna/kate1980 20.10.2014 22:36
świetny przepis
IKrakowianka 20.10.2014 21:45
super galareta
Katarzyna59 20.10.2014 20:44
bardzo apetyczna
Konczi 20.10.2014 20:41
Uwielbiam takie galaretki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak