Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Galareta z kurczaka

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak
1,2kg
marchewki
2
seler
10dag
por (biała część)
10dag
groszek konserwowy
10dag
białko
2
Żelatyna wieprzowa Prymat
7łyżeczek
Sklep Prymat
natka pietruszki
kilka gałązek
pomidor
pieprz
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
jajko ugotowane na twardo
2

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z kurczaka

Kurczaka, podzielić na ćwiartki,włożyć do rondla,zalać zimną wodą i zagotować.Dodać warzywa,osolić i gotować na małym ogniu ok.60min.Gdy będzie miękki,ostudzić go w rosole,wyjąć,usunąć skórę i kości,a mięso posiekać.Do odtłuszczonego i przyprawionego solą i pieprzem przestudzonego bulionu dodać białka rozkłócone z odrobiną wody,namoczoną w zimnej wodzie żelatynę,wymieszać,minutę gotować na małym ogniu,przecedzić przez sitko wyścielone gazą (powinno być ok.4szklanek klarownej płynnej galaretki).Dna pojemników do galarety zalać cienką warstwą galarety.Gdy zastygnie,rozłożyć na niej groszek,cząstki jaj,natkę i posiekane mięso.Zalać gęstniejącą galaretą i odstawić w chłodne miejsce.Zakrzepłe galaretki przełożyć na półmisek,przybrać ćwiartkami pomidora i natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak