Galareta z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1,2kg
  • marchewki

    2
  • seler

    10dag
  • por (biała część)

    10dag
  • groszek konserwowy

    10dag
  • białka

    2
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    7łyżeczek
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • pomidor

  • pieprz

  • sól

  • jaja na twardo

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka, podzielić na ćwiartki,włożyć do rondla,zalać zimną wodą i zagotować.Dodać warzywa,osolić i gotować na małym ogniu ok.60min.Gdy będzie miękki,ostudzić go w rosole,wyjąć,usunąć skórę i kości,a mięso posiekać.Do odtłuszczonego i przyprawionego solą i pieprzem przestudzonego bulionu dodać białka rozkłócone z odrobiną wody,namoczoną w zimnej wodzie żelatynę,wymieszać,minutę gotować na małym ogniu,przecedzić przez sitko wyścielone gazą (powinno być ok.4szklanek klarownej płynnej galaretki).Dna pojemników do galarety zalać cienką warstwą galarety.Gdy zastygnie,rozłożyć na niej groszek,cząstki jaj,natkę i posiekane mięso.Zalać gęstniejącą galaretą i odstawić w chłodne miejsce.Zakrzepłe galaretki przełożyć na półmisek,przybrać ćwiartkami pomidora i natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat