Kurczaka, podzielić na ćwiartki,włożyć do rondla,zalać zimną wodą i zagotować.Dodać warzywa,osolić i gotować na małym ogniu ok.60min.Gdy będzie miękki,ostudzić go w rosole,wyjąć,usunąć skórę i kości,a mięso posiekać.Do odtłuszczonego i przyprawionego solą i pieprzem przestudzonego bulionu dodać białka rozkłócone z odrobiną wody,namoczoną w zimnej wodzie żelatynę,wymieszać,minutę gotować na małym ogniu,przecedzić przez sitko wyścielone gazą (powinno być ok.4szklanek klarownej płynnej galaretki).Dna pojemników do galarety zalać cienką warstwą galarety.Gdy zastygnie,rozłożyć na niej groszek,cząstki jaj,natkę i posiekane mięso.Zalać gęstniejącą galaretą i odstawić w chłodne miejsce.Zakrzepłe galaretki przełożyć na półmisek,przybrać ćwiartkami pomidora i natką.