Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z kurczaka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 3 szt
marchew 2 szt
seler 1/2 szt
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z kurczaka

Udka z kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą w ilości takiej , aby zakrywała udka 2 cm nad ich poziom.
Marchewkę , seler obieramy i kroimy w kostkę.
Kiedy udka się zagotują zbieramy szumowiny i wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalna.
Wywar z mięsem gotujemy na minimalnym ogniu około 2,5 godziny (jak rosół).
Po ugotowaniu wyjmujemy udka do przestudzenia, następnie je obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Wywar przecedzamy przez sito i dodajemy 6-7 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru.
Miseczki dekorujemy według własnego uznania wkładamy pokrojone mięso do połowy wysokości miseczki i zalewamy wywarem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 08.01.2017 18:43
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak