Galareta z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 sztuka
  • włoszczyzna

    2 pęczki
  • grzyb

    1 sztuka
  • żelatyna

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawionego kurczaka należy zalać w garnku zimną wodą, tak aby go przykryła, postawić na ogniu i tuż przed zagotowaniem zsumować (zebrać z wierzchu pianę). Następnie włożyć podwójny pęczek włoszczyzny (bez kapusty), kilka ziarn pieprzu i gotować na bardzo słabym ogniu pod przykryciem około 45 min. Jeśli chcemy, aby galareta miała nieco ostrzejszy smak, można dodać namoczony poprzedniego dnia suszony grzybek. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, dokładnie obrać z kości i skóry, następnie rozłożyć w miseczkach, przybrać pokrojoną marchewką i plasterkami jajek na twardo. Rosół odcedzić, dodać żelatynę i podgrzać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestygniętą galaretą należy zalać mięso w miseczkach. odstawić do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 21.02.2013 09:08
Bardzo lubię taką galaretkę
aginaa 13.02.2012 17:54
fajne
Katarzyna/kate1980 28.11.2011 21:53
superowa
kotlet 25.07.2011 21:11
superowa
szajba2 12.04.2011 15:52
lubię
Barbara55 17.02.2011 15:27
dawno nie jadłam i jakoś nie tęsknię
gosia47-47 03.02.2011 14:13
robię podobnie :P
rakow2 02.12.2010 14:19
nie przepadam ale zjem
Iwusia 26.06.2010 16:49
Mój tata często jada takie przysmaki :)
iwa643 31.05.2010 07:39
bardzo lubuie robie czesto dodaje jajko gotowane,groszek,marchew

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat