Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z indyka

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa indycza 2 kg
marchewka
seler korzeniowy
pietruszka
jajko ugotowane na twardo
Żelatyna wieprzowa Prymat
lubczyk świeży
przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z indyka

Porcje rosołowe z indyka (szyje, skrzydła, podroby) zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane jarzyny - doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 2-3 godziny. Odcedzić czysty wywar i odstawić do przestygnięcia.
Obrać i posiekać mięso z wywaru, ugotować na twardo jajka i pokroić w kostkę lub plasterki. Mięso i jajka ułożyć w salaterkach.
Jarzyny z wywaru dowolnie rozdrobnić i dodać do salaterek.
W chłodnym wywarze namoczyć żelatynę, pozostawić na pół godziny do spęcznienia, razem podgrzać i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Wywar doprawić do smaku. Odstawić do ostygnięcia i chłodnym zalać składniki galarety. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 17.02.2016 22:17
też się wpraszam na tą galaretkę ;-)
dodi 11.02.2016 08:55
pyszna galareta
Bernadeta1 10.02.2016 17:30
Bardzo chętnie bym zjadła taką galaretę, pyszna
w mojej kuchni 10.02.2016 15:13
bardzo lubie takie galaretki
Madzik239 10.02.2016 14:28
Bardzo lubię taką galaretkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak