Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowo-drobiowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kolanka wieprzowe 3
nóżki wieprzowe 1
ćwiartki z kurczaka 2
marchewka 2
ziele angielskie 6
Liść laurowy suszony Prymat 4
rozmaryn 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowo-drobiowa

W jednym garnku zalewamy zimną wodą kolanka i nogę wieprzową, w drugim ćwiartki kurczaka. Ilość wody powinna być taka, aby przykrywała mięso. Następnie gotujemy wieprzowinę i drób na bardzo małym ogniu do miękkości. Z racji różnych czasów gotowania najpierw gotuję wieprzowinę, a po dwóch godzinach rozpoczynam gotowanie ćwiartki. Wieprzowinę gotowałem ok. 4 godzin, drób 1,5. Pod koniec gotowania na ostatnie 60 minut wrzucam równo na garnek przyprawy oraz marchewkę. Ugotowane mięsa dokładnie oddzielam od kości, a wywary łączę. Marchewki wyjmuję oddzielnie. Następnie do salaterek, słoików lub innego naczynia na dno dodaję plasterki marchewki i kawałki ugotowanego mięsa, które oddzieliłem od kości. Całość zalewam wywarem drobiowo-wieprzowym i odstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie galareta zastygnie. Podajemy polane sokiem cytrynowym lub octem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 14.03.2013 19:38
smaczna galareta
RenataZ-et 01.02.2013 20:23
Bardzo lubię takie jedzonko :)
Magdalena1110 30.07.2012 21:58
dawno nie robiłam
Izabela/bella81 27.10.2011 11:34
smaczna
Pola2 13.08.2011 22:53
ja też
bejciu24 11.08.2011 19:22
lubie galaretki
Jolanta_P-S 01.08.2011 06:57
Jak ja dawno nie robiłam galaretki z nóżek,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak