Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowo - drobiowa z marchewką i jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonki 4 sztuki
nóżki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
marchewka 4 sztuki
pietruszka sztuki
seler liście 1 pęczek
czosnek 1 główka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
natka pietruszki do dekoracji
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 10 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
udka kurczaka 5 sztuk
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowo - drobiowa z marchewką i jajkiem

Umyte golonki i nóżki włożyć do garnka, zalać wodą tak aby były przykryte. Dodać obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pół główki obranego czosnku i gotować na wolnym ogniu ok. 4 godzin. Nie dolewać wody do gotującego się wywaru. Po 3 godzinach gotowania dodaję do wywaru udka z kurczaka.Gdy golonka będzie miękka, a nóżki i udka ugotowane do miękkości, wyjąć z wody mięso i oddzielić od skóry, kości i tłuszczu.Ostudzić.Wywar przecedzić przez sito.Doprawić przyprawą, solą i pieprzem do smaku. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę z wywaru pokroić w kostkę, a mięso posiekać na drobne kawałki. Jajka pokroić w plasterki. W salaterkach układać na spodzie plasterek jajka, listki natki pietruszki i kostki marchewki. Można dodać groszek zielony konserwowy. Na to wyłożyć mięso i zalać przygotowanym wywarem. Po ostygnięciu wstawić do lodówki, aż do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak