Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowo-drobiowa
Galareta wieprzowo-drobiowa to tradycyjna przekąska serwowana podczas domówek, imienin, świąt. Popularna nazwa tej potrawy to nóżki lub nóżki w galarecie. Podawana jako zakąska, skropiona sokiem z cytryny lub kilkoma kroplami octu, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Podajcie ją ze świeżą natką pietruszki.
Kroki postępowania

Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, około 2 łyżeczki soli. Gotujemy przez 2 godziny.

Następnie dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy przez kolejne 2-3 godziny do wygotowania żelatyny – mięso ma się rozpadać. Przecedzamy wywar, który odstawiamy doprawiając do smaku by by dość słony (ja nie dodaję żelatyny, jednak jeżeli ją dodajemy to w tym miejscu to czynimy). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno siekamy.

Do silikonowych (lub innych) foremek na babeczki przekładamy natkę i nakładamy resztę składników. Na wierzch przekładamy mięso i zalewamy wywarem. Odstawiamy do stężenia - (ja wstawiam na noc do lodówki) Smacznego!
