Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Galareta wieprzowo-drobiowa

4.9
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Galareta wieprzowo-drobiowa to przystawka bez której nie obejdzie się żadna domówka, impreza rodzinna i imieniny cioci. Przepis na pyszną klasyczną galaretę z marchewką :)

Składniki:

golonka wieprzowa
1 szt około 1kg
nóżki wieprzowe
4 szt
pierś z kurczaka
500 g
marchewka
3 szt
pietruszka
1 szt
natka pietruszki
1 pęczek
Ziele angielskie całe Prymat
4-5 ziarenek
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2-3 szt
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowo-drobiowa

Galareta wieprzowo-drobiowa to tradycyjna przekąska serwowana podczas domówek, imienin, świąt. Popularna nazwa tej potrawy to nóżki lub nóżki w galarecie. Podawana jako zakąska, skropiona sokiem z cytryny lub kilkoma kroplami octu, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Podajcie ją ze świeżą natką pietruszki. 

Kroki postępowania

1
Do dużego garnka przekładamy umyte piersi z kurczaka, golonko i oczyszczone nóżki. Zalewamy wodą około 2 cm nad wysokość mięsa.
Krok 1 - Galareta wieprzowo-drobiowa foto
2

Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, około 2 łyżeczki soli. Gotujemy przez 2 godziny.

Krok 2 - Galareta wieprzowo-drobiowa foto
3

Następnie dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy przez kolejne 2-3 godziny do wygotowania żelatyny – mięso ma się rozpadać. Przecedzamy wywar, który odstawiamy doprawiając do smaku by by dość słony (ja nie dodaję żelatyny, jednak jeżeli ją dodajemy to w tym miejscu to czynimy). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno siekamy.

Krok 3 - Galareta wieprzowo-drobiowa foto
4

Do silikonowych (lub innych) foremek na babeczki przekładamy natkę i nakładamy resztę składników. Na wierzch przekładamy mięso i zalewamy wywarem. Odstawiamy do stężenia - (ja wstawiam na noc do lodówki) Smacznego!

Krok 4 - Galareta wieprzowo-drobiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 23.03.2015 17:32
Pyszności :)
mirosława4 23.03.2015 17:03
bardzo lubię
Janina 23.03.2015 16:38
Bardzo lubimy ;)
Sroczka 23.03.2015 16:31
Pyszna galareta, zjadłabym trochę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak