Galareta wieprzowa z golonki i nóżek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Galareta wieprzowa, to ulubione danie na imprezach rodzinnych.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki galarety:

  • golonka wieprzowa

    1 sztuka
  • nóżki wieprzowe

    2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1 ćwiartka
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    0.5 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonkę i nóżki moczę w misce w zimnej wodzie, a następnie dokładnie czyszczę.
Do garnka wkładam golonkę i nóżki, zalewam zimną wodą w takiej ilości by zakryła mięso i nastawiam go gotowania.

Obieram warzywa, dodaję do garnka, wkładam ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty.
Galaretę solę i gotuję do miękkości mięsa ok. 3 godzin na bardzo małym ogniu.

Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmuję je do miski, wyjmuję warzywa, a wywar przecedzam, doprawiam przeciśniętym czosnkiem, solą i mielonym pieprzem.

Mięso drobno siekam, dodaję do wywaru, mieszam i przelewam do naczynek, które odstawiam do całkowitego ostygnięcia,

Galaretę wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
Podaję ją z chrzanem, octem lub cytryną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 14.01.2019 18:57
Ładnie podajesz swoją galaretę.
ben-ka 14.01.2019 23:56
Dziękuję :) staram się jak mogę.
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 15:11
Galatea wieprzowa czy drobiowa również u mnie sprawdza się świetnie, wszyscy bardzo lubimy. Ja wypróbuję kawałek twojej bo jest bardzo apetyczna i kusząca.;)
Babeczka35 14.01.2019 13:18
Smaczna propozycja :)
Basiliana 14.01.2019 12:44
Bardzo ładnie podana galaretka. U mnie też świetnie się sprawdza na rodzinnych spotkaniach:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat