Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowa z golonki i nóżek
Golonkę i nóżki moczę w misce w zimnej wodzie, a następnie dokładnie czyszczę.
Do garnka wkładam golonkę i nóżki, zalewam zimną wodą w takiej ilości by zakryła mięso i nastawiam go gotowania.
Obieram warzywa, dodaję do garnka, wkładam ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty.
Galaretę solę i gotuję do miękkości mięsa ok. 3 godzin na bardzo małym ogniu.
Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmuję je do miski, wyjmuję warzywa, a wywar przecedzam, doprawiam przeciśniętym czosnkiem, solą i mielonym pieprzem.
Mięso drobno siekam, dodaję do wywaru, mieszam i przelewam do naczynek, które odstawiam do całkowitego ostygnięcia,
Galaretę wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
Podaję ją z chrzanem, octem lub cytryną.