Galareta wieprzowa - świnka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nóżki wieprzowe

    2 szt
  • golonka wieprzowa

    1 przednia
  • żeberka wieprzowe

    40 dag
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • czosnek ząbki

    4
  • oliwki czarne

  • goździk Prymat

  • szynka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Galaretę przygotowujemy ok 2 dni przed podaniem. Nóżki wieprzowe i golonkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 1 godz. - mięso się dokładnie oczyści. Po godzinie mięso przelewamy jeszcze raz zimną wodą, wstawiamy do garnka w taki sposób, aby mięso było blisko siebie (najlepiej, aby było ściśnięte) i zalewamy wodą tak, by w całości je przykryć. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

2. Mięso na galaretę gotujemy ok 3 godzin na bardzo małym ogniu, co jakiś czas ściągamy z wierzchu szumowiny. Po 2 godzinach gotowania dodajemy żeberka.

3. Ugotowane, miękkie mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki. Wodę przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się kulek ziela angielskiego i liści laurowych. Do wody z gotowania dodajemy pokrojone mięso, oraz rozpuszczoną żelatynę. Doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

4. Do butelek (najlepiej przez lejek) wlewamy wodę z mięsem - butelki musimy zapełnić po samą nakrętkę! W pozycji leżącej chowamy do lodówki na 2 dni.

5. Galaretę przed podaniem trzeba wyciągnąć z butelek - i tu mogą zacząć się schodki. Butelkę należy naciąć wzdłuż (od wieczka aż po sam koniec), a następnie w paru miejsach wszerz. Świnkę razem z ponacinaną butelką przekładamy na talerz i dopiero delikatnie pozbywamy się butelki. Ja do mojej świnki dodałam za mało żelatyny, dlatego odpadły mi ryjki :)

6. Świnkę dekorujemy oliwkami i szynką. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.


SMACZNEGO :-)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (55)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 23:26
chetnie bym zjadła :)
szynszyla 08.05.2017 16:23
nie, no świnka rewelacja:)
Jolanta40 12.04.2017 12:30
super wyglądają :)
Agnieszka-87-25 03.04.2017 15:23
śliczne są
anetaM18 24.02.2017 12:57
Wspaniały pomysł na dekorację stołu na urodziny śmieszne i zarazem smaczne.
BOSS75 11.02.2017 20:23
zabawna świnka :)
halinka55 03.02.2017 11:02
ciekawy przepis!
IZABELA29 09.01.2017 21:55
Bardzo apetyczna
marta1371 08.01.2017 14:20
Wspaniała dekoracja galarety
iskierka.ag 05.01.2017 11:25
Po prostu pyszne dzieło sztuki :) POzdrawiam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat