Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowa - świnka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 2 szt
golonka wieprzowa 1 przednia
żeberka wieprzowe 40 dag
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
czosnek ząbki 4
oliwki czarne
Goździki całe Prymat
szynka

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowa - świnka

1. Galaretę przygotowujemy ok 2 dni przed podaniem. Nóżki wieprzowe i golonkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 1 godz. - mięso się dokładnie oczyści. Po godzinie mięso przelewamy jeszcze raz zimną wodą, wstawiamy do garnka w taki sposób, aby mięso było blisko siebie (najlepiej, aby było ściśnięte) i zalewamy wodą tak, by w całości je przykryć. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

2. Mięso na galaretę gotujemy ok 3 godzin na bardzo małym ogniu, co jakiś czas ściągamy z wierzchu szumowiny. Po 2 godzinach gotowania dodajemy żeberka.

3. Ugotowane, miękkie mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki. Wodę przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się kulek ziela angielskiego i liści laurowych. Do wody z gotowania dodajemy pokrojone mięso, oraz rozpuszczoną żelatynę. Doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

4. Do butelek (najlepiej przez lejek) wlewamy wodę z mięsem - butelki musimy zapełnić po samą nakrętkę! W pozycji leżącej chowamy do lodówki na 2 dni.

5. Galaretę przed podaniem trzeba wyciągnąć z butelek - i tu mogą zacząć się schodki. Butelkę należy naciąć wzdłuż (od wieczka aż po sam koniec), a następnie w paru miejsach wszerz. Świnkę razem z ponacinaną butelką przekładamy na talerz i dopiero delikatnie pozbywamy się butelki. Ja do mojej świnki dodałam za mało żelatyny, dlatego odpadły mi ryjki :)

6. Świnkę dekorujemy oliwkami i szynką. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 23:26
chetnie bym zjadła :)
szynszyla 08.05.2017 16:23
nie, no świnka rewelacja:)
Jolanta40 12.04.2017 12:30
super wyglądają :)
Agnieszka-87-25 03.04.2017 15:23
śliczne są
anetaM18 24.02.2017 12:57
Wspaniały pomysł na dekorację stołu na urodziny śmieszne i zarazem smaczne.
BOSS75
BOSS75 11.02.2017 20:23
zabawna świnka :)
halinka55
halinka55 03.02.2017 11:02
ciekawy przepis!
IZABELA29 09.01.2017 21:55
Bardzo apetyczna
marta1371 08.01.2017 14:20
Wspaniała dekoracja galarety
iskierka.ag 05.01.2017 11:25
Po prostu pyszne dzieło sztuki :) POzdrawiam.
IZABELA29 05.12.2016 09:33
Swietnie wygląda
Jolanta40 18.10.2016 18:40
wyglądają bombowo :)
kloruś 02.10.2016 09:47
fantastyczna propozycja!
krokus 29.09.2016 14:39
super wyglada
IZABELA29 14.07.2016 15:48
świetnie wyglada
Andysz 12.04.2016 00:19
uwielbiam takie galaretki
cukiereczek 21.03.2016 18:31
ale zabawne i apetyczne
endzi
endzi 12.03.2016 08:50
pomysl rewelacja!
IZABELA29 29.02.2016 11:41
Świetnie wygląda
UrszulaS 07.02.2016 15:48
cudowna prezentacja!
joannaa24 12.11.2015 15:24
Wygląda zjawiskowo ;)
Alex_M 14.10.2015 20:33
świetnie wygląda!
cukierenkaklementynki 02.10.2015 11:59
genialny pomysł!
Barbara13 15.09.2015 22:52
ale fajne prosiaczki :)
danusia19671 15.09.2015 18:28
wyglądaja apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak