Przepis i sposób przygotowania na: Galareta rybna na wywarze grzybowym
Wywar odcedzić.
Ryby umyć, oczyścić z łusek, pokroić w mniejsze kawałki - dodać do wywaru, ale wyłączyć gaz. Nakryć pokrywką i odstawić do zupełnego ostygnięcia wywaru - pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
Na drugi dzień postawić garnek a gazie, zagotować pod przykryciem, zmniejszyć płomień do minimum, odkryć pokrywkę i gotować pół godziny.
Kawałki ryby bardzo ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Wywar ponownie przecedzić. Marchew pokroić w kostkę lub plasterki.
W salaterkach ułożyć kawałki ryby oraz pokrojoną marchewkę.
W pół szklanki chłodnego wywaru namoczyć żelatynę i pozostawić do spęcznienia.
Pozostały wywar zagotować, odparować do objętości 2,5 litra, doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą warzywną. Dodać spęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.
Rosołem zalać rybę i odstawić do ostygnięcia - wstawić do lodówki na kilka godzin.