Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta na wieprzowych nóżkach

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli organizujecie domówkę i zastanawiacie się, jakie przekąski przygotować - koniecznie sięgnijcie po przepis na galaretę wieprzową. Jej smak zna niemal każdy, dlatego żaden z gości z pewnością nie odmówi jej spróbowania. 

Składniki:

nogi wieprzowe 3 sztuki
czosnek 3-4 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta na wieprzowych nóżkach

1. Nóżki wieprzowe oczyść i włóż do wysokiego garnka. Całość zalej zimną wodą, wsyp sporą ilość soli i odstaw na 3-4 godzin w ciemne chłodne miejsce.


2. Następnie wyjmij nóżki z garnka umyj pod zimną bieżącą wodą. Włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dopraw przyprawami, czosnek obierz i dodaj do nóżek.


3. Nóżki gotuj do zupełnej miękkości. Wywar z nóżek przecedź, oddziel mięso od kości i pokrój je na mniejsze kawałki. Wywar wlej do bulionówek, z wcześniej dodanym do każdej z nich mięsem.

4. Tak przygotowaną galaretę odstaw na bok by wystygła, następnie wstaw ją do lodówki na kilka godzin by stężała.


5. Zanurz bulionówkę chwile w gorącej wodzie, podważ brzegi przyłóż talerz i przewróć do góry nogami by galareta wyszła z salaterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.01.2016 09:37
bardzo lubię
kate.500 13.09.2013 09:51
pyszne jedzonko
Milena87 08.09.2013 22:38
fajna galareta
adelajda 08.09.2013 11:45
jak dawno nie jadłam !!
dominikaz 06.09.2013 12:33
pyszny galercik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak