Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta drobiowa-jaja

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 szt
marchew 4 szt
seler korzeniowy 100 gram
por (biała część) 100 gram
pietruszka 100 gram
cebula 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta drobiowa-jaja

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy 20 wydmuszek . W składnikach nie mogła tego dopisać.
Krok 1 - Galareta drobiowa-jaja  foto
2
Otwór zrobiłam po szerszej stronie jajka. Po wyłożeniu ze skorupki jajko stoi. Idealne na Wielkanoc.

Wydmuszki z jajek oczyściłam, umyłam i zalałam wrzątkiem,wyparzyłam. Odlałam wodę i zostawiłam do wysuszenia.

Do garnka włożyłam udka z kurczaka. Dodałam warzywa i doprawiłam solą i pieprzem.

Gotowałam na małym ogniu póki mięso nie zmiękło. Wyjęłam ugotowane udka pokroiłam drobno. Marchew i pietruszkę tez pokroiłam drobno

Wkładałam do skorupek marchewkę z groszkiem i mięsko z pietruszka pokrojoną. Włożyłam po 2 listki świeżej natki pietruszki .

Wywar przecedzamy dodajemy rozpuszczoną żelatynę , mieszamy i zalewamy jajka prawie do pełna.

Zostawiamy do ostygnięcia a potem do lodówki . Po zastygnięciu obieramy jajka ze skorupki- idealnie pasuje na śniadanie.
Krok 2 - Galareta drobiowa-jaja  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 25.05.2015 18:02
"jaja" wyglądają przepysznie
Stenka 03.07.2014 20:42
pięknie wygląda
SmakolykiJoanny 03.07.2014 20:12
Ja też robię na różne okazję i na WIELKANOC TEŻ Christopher :)
Christopher 03.07.2014 19:21
Doskonałe na Wielkanoc.Robię podobne od paru Wielkanocy, warzywne i słodkie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak