Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galantyna z kurczaka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
suszone pomidory kilka sztuk
gałka muszkatołowa 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżka
bułki czerstwe 2 sztuki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Galantyna z kurczaka

Odciąć kurczakowi kuperek. Nacinamy skórę kurczaka wzdłuż linii mostka od szyi ,aż do końca. Delikatnie podnosimy skórę i przecinamy ostrożnie włókna ją trzymające. Skrzydełka całkiem odcinamy. Nacinamy nóżkę kurczaka wzdłuż od wewnętrznej strony i na okrągło przy łapce. Ściągamy.
na plecach też dokładnie odetnij skórę.Z pozbawionego skóry kurczaka zrywamy całe mięso aby zostały tylko kości.
Bułki namaczamy w wodzie, odciskamy mocno jej nadmiar.
Mięso mielimy dwa razy i bułkę pozbawioną wody oraz suszone pomidory ,też dwa razy - to bardzo ważne. Połączyć mięso z bułką i pomidorami razem mieszając ręką. Dodajemy gałkę, pieprz kolorowy (ja przepuściłam przez maszynkę razem z pomidorami i bułką)sól i wymieszać całość. Rozłożyć 2 długie płaty folii aluminiowej ,na taką długość ,żeby podłużną roladę zawinąć min. 3 razy. Na samym początku folii ,na środku rozkładamy skórę kurczaka. Gotową masę mięsną rozkładamy na skórze . Formujemy długi wał. Górę mięsa przykrywamy skórą. Zawinąć ciasno ,uważając na boki folii ,żeby nic nie wypłynęło. Folię na końcach zawinąć jak cukierek włożyć do prostokątnej formy ,nakłuć wykałaczką na całej długości, nalać wody z kranu do połowy wysokości formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 1h 20min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 22.05.2013 22:07
jaka delikatna
bogusia19 22.05.2013 11:31
kiedyś zrobię
dodi 22.05.2013 11:10
bardzo ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak