Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fusion- Sushi z łososia z oliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż do sushi 500 gram
oliwki czarne 15 szt
ocet ryżowy 7 łyżki
sos sojowy ciemny 100 gram
cukier 4 łyżki
sól 1 szczypta
mata bambusowa do rolowania 1 szt
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 szczypta
rosół z kury 2 szt
wasabi 1 (pasta)
łosoś 200 gram
nori 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Fusion- Sushi z łososia z oliwkami

Kroki postępowania

1
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut dodajemy rosół z kury 2 sztuki mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy curry 2 łyżeczki mieszamy do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia . Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygnięty ryż na środek, robimy rowek kładziemy oliwki.
Krok 1 - Fusion- Sushi z łososia z oliwkami foto
2
i łososia norweskiego na to szczyptę pasty wasabi i zawijamy.
Krok 2 - Fusion- Sushi z łososia z oliwkami foto
3
Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
Składniki
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się - 500 gramów
oliwki czarne - 15 sztuk
ocet ryżowy - 7 łyżek
sos sojowy ciemny - 100 mililitrów
cukier - 4 łyżki
łosoś norweski - 200 gramów
sól - 1 łyżeczka
pasta wasabi zielona - 1 szczypta
mata bambusowa do rolowania - 1 sztuka
curry - 2 łyżeczki
ostry nóż - 1 sztuka
Rosół z kury - 2 sztuki
nori - prasowane algi - 6 sztuk
Krok 3 - Fusion- Sushi z łososia z oliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 26.02.2014 07:25
nie jadłem jeszcze
Agata/MANTIS-KITCHEN 24.02.2013 17:28
Sushi przepadam za nim :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak