Fusion- Sushi z łososia z oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do sushi

    500 gram
  • oliwki czarne

    15 szt
  • ocet ryżowy

    7 łyżki
  • sos sojowy ciemny

    100 gram
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • mata bambusowa do rolowania

    1 szt
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 szczypta
  • rosół z kury

    2 szt
  • wasabi

    1 (pasta)
  • łosoś

    200 gram
  • nori

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fusion- Sushi z łososia z oliwkami foto
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut dodajemy rosół z kury 2 sztuki mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy curry 2 łyżeczki mieszamy do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia . Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygnięty ryż na środek, robimy rowek kładziemy oliwki.
Krok 2 - Fusion- Sushi z łososia z oliwkami foto
i łososia norweskiego na to szczyptę pasty wasabi i zawijamy.
Krok 3 - Fusion- Sushi z łososia z oliwkami foto
Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
Składniki
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się - 500 gramów
oliwki czarne - 15 sztuk
ocet ryżowy - 7 łyżek
sos sojowy ciemny - 100 mililitrów
cukier - 4 łyżki
łosoś norweski - 200 gramów
sól - 1 łyżeczka
pasta wasabi zielona - 1 szczypta
mata bambusowa do rolowania - 1 sztuka
curry - 2 łyżeczki
ostry nóż - 1 sztuka
Rosół z kury - 2 sztuki
nori - prasowane algi - 6 sztuk

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 26.02.2014 07:25
nie jadłem jeszcze
Agata/MANTIS-KITCHEN 24.02.2013 17:28
Sushi przepadam za nim :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat