Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fusilli z pomidorami i mięsem mielonym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 300 g (Fusilli)
marchewki 2 szt
por (biała część)
masło 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2 szt
mięso mielone wieprzowe 500 g (łopatka)
bulion warzywny 200 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki
kostka rosołowa 1 szt (ziołowa tymianek-bazylia)
bazylia świeża
parmezan starty

Przepis i sposób przygotowania na: Fusilli z pomidorami i mięsem mielonym

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu ,zostawiając 50 ml wody z gotowania.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,dodajemy mięso mielone ,które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy).
Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze 15 min.
Do sosu wrzucamy makaron wraz z wodą ,cały czas mieszamy (ok. 5 min).
Danie rozkładamy na talerze ,posypujemy posiekaną ,świeżą bazylią i startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 27.03.2015 20:30
pyszności!!!
Gracer 27.03.2015 07:44
pyszny makaron
Ania321 26.03.2015 21:01
Bardzo apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak