Frytki z piekarnika z panierowanym serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

frytki

  • ziemniaki

    8-10
  • oliwa

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

ser panierowany

  • ser żółty

    4 plastry
  • jajko

    2
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • oliwa

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frytki z piekarnika z panierowanym serem foto
Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Polewamy oliwą i oprószamy solą morską
Krok 2 - Frytki z piekarnika z panierowanym serem foto
Frytki wykładamy na blachę z piekarnika posmarowaną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy około godziny w zależności od grubości frytek
Krok 3 - Frytki z piekarnika z panierowanym serem foto
Ser kroimy na dość grube plastry
Krok 4 - Frytki z piekarnika z panierowanym serem foto
Panierujemy plastry sera w jajku i bułce tartej po dwa razy. Jajko-bułka i znów jajko-bułka
Krok 5 - Frytki z piekarnika z panierowanym serem foto
Smażymy ser na niewielkim ogniu, tak żeby ser się nie przypalił. Ser będzie gotowy, jeśli będzie miękki po naciśnięciu.
justynkag
Pod koniec pieczenia frytek można zmienić opcję piekarnika na turbo grill (jeśli ktoś posiada), szybciej się zrumienią. Danie wyśmienicie smakuje z sosem tzatziki, którego przepis znajdziecie u mnie

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 13.06.2015 17:51
gouda w panierce...uwielbiam! do tego frytki pycha....
w mojej kuchni 29.03.2015 04:10
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat