Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki z marchewki - pieczone

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 5-6 dużych
olej rzepakowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat gruboziarnista
zioła włoskie
Kminek mielony Prymat
Imbir mielony Prymat

Porada

Podawać jako samodzielną przekąskę albo z dodatkiem dipu - np. tzatziki, jogurtowo-koperkowy, majonezowo-czosnkowy albo z pastami z bakłażana, ciecierzycy, groszku, fasoli lub po prostu twarożkiem śmietankowym. Ja lubię je też polać jogurtem greckim.

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z marchewki - pieczone

Kroki postępowania

1
Marchewki wyszorować, ale nie obierać. Włożyć do zimnej wody i ogrzewać, aż całość zawrze. Gotować 3-5 minut (w zależności od grubości), po czym odcedzić i ostudzić.
Gotowałam marchewki przy okazji gotowania fasolki szparagowej do zapiekanki - razem zrobiłam to za jednym zamachem.
Krok 1 - Frytki z marchewki - pieczone foto
2
Przestudzone marchewki pociąć wzdłuż na cząstki (ćwiartki lub nawet ósemki, jeśli marchew jest bardzo gruba) - potem w poprzek na odcinki przypominające długością frytki ziemniaczane.
Krok 2 - Frytki z marchewki - pieczone foto
3
Marchew polać kilkoma łyżkami oleju i posypać grubą solą morską oraz mieszanką włoskich ziół.
Krok 3 - Frytki z marchewki - pieczone foto
4
Dosypać mielony imbir oraz mielony kminek.
Krok 4 - Frytki z marchewki - pieczone foto
5
Jak najdokładniej wymieszać potrząsając i podrzucając naczyniem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Krok 5 - Frytki z marchewki - pieczone foto
6
Zamarynowane marchewki ułożyć rządkami na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180*C z dolną i górną grzałką.
Co 10-15 minut można na moment otworzyć szeroko drzwiczki piekarnika, aby wypuścić nadmiar pary.
Krok 6 - Frytki z marchewki - pieczone foto
7
Piec do czasu, aż marchewki będą miękkie i zaczną być rumiane oraz chrupiące.
Pod koniec pieczenia warto przełączyć piekarnik na termoobieg, co ostatecznie dopiecze i dosuszy marchewkę..
Krok 7 - Frytki z marchewki - pieczone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 14.10.2014 12:02
A my smażymy w oleju, musze sprobować takich pieczonych.
Habibi 11.10.2014 09:13
Ja je również bardzo polubiłam - kiedyś smażyłam je w oleju, jak ziemniaczane frytki, ale te z piekarnika są znacznie smaczniejsze :)
marcia15 07.10.2014 17:37
fajny pomysł na frytki takie zdecydowanie lepsze niż tradycyjne
Wacław 07.10.2014 14:50
podobają mi sie takie frytki :-)
Mniam 07.10.2014 11:42
Bardzo mi smakują takie marchewki.
mysza75 07.10.2014 10:32
jakie fajne i zdrowe takie to mogę jeść fryteczki
Ania96 07.10.2014 10:32
ciekawy przepis
ice cubes 07.10.2014 00:36
ciekawy pomysł :)
Jadwiga/Jaga85 06.10.2014 22:00
Pyszna propozycja
Stenka 06.10.2014 21:45
ciekawy pomysł
VioletoweKucharzenie 06.10.2014 20:44
takich frytek to bym spróbowała
Kuchenka 06.10.2014 20:43
apetycznie się prezentuje
Konczi 06.10.2014 19:36
Uwielbiam takie frytki są przepyszne !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak