Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone frytki z dyni piżmowej

5.0
(59)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Frytki to szybkie i ładne do zrobienia danie, które pasuje prawie na każdą okazję. Te zrobione w piekarniku są równie pyszną alternatywą do tych smażonych na głębokim oleju. Najczęściej robi się je z ziemniaków, ale można robić je z różnych warzyw. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić frytki z dyni piżmowej.

Składniki:

dynia piżmowa 1 średnia sztuka
oliwa 1 łyżka
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 duża szczypta
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
chili Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone frytki z dyni piżmowej

Frytki z piekarnika to bardzo proste danie do przygotowania. Każdy może je zrobić w domu. Jesienią frytki z dyni piżmowej to idealny pomysł na obiad, kolację lub sycącą przekąskę. Dzięki dodatkowi ziół kuchni włoskiej dynia nabiera wyjątkowego smaku. Stanowi wyjątkowy dodatek do obiadu lub pożywną przekąskę.

Kroki postępowania

1

Dynię piżmową przetnij na pół lub na ćwiartki, odetnij i obierz wąską część bez gniazda nasiennego.

Krok 1 - Pieczone frytki z dyni piżmowej foto
2

Pokrój na frytki w miarę równej grubości.

Krok 2 - Pieczone frytki z dyni piżmowej foto
3

Polej łyżką oliwy (raczej nie powinna to być extra virgin, bo ma zbyt mocny i dominujący smak) - wymieszaj ręką, aby wszystkie frytki obtoczyły się w tłuszczu. Posyp przyprawami i ziołami (bez soli!), ponownie wymieszaj.

Krok 3 - Pieczone frytki z dyni piżmowej foto
4

Przyprawioną dynię odstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Krok 4 - Pieczone frytki z dyni piżmowej foto
5

Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułóż frytki w odstępach, aby się nie stykały.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, włączając funkcję termoobiegu.

Krok 5 - Pieczone frytki z dyni piżmowej foto
6

Piecz do uzyskania rumianego koloru - u mnie trwało to 25 minut, z czego ostatnie 10 minut zwiększyłam temperaturę do 240 stopni, gdyż frytki słabo się rumieniły.

Krok 6 - Pieczone frytki z dyni piżmowej foto
7

Podawaj natychmiast po przygotowaniu, ponieważ frytki dyniowe bardzo szybko miękną.

Krok 7 - Pieczone frytki z dyni piżmowej foto

Przed podaniem posól frytki do smaku.

Z czym podawać frytki dyniowe? Można serwować je z ketchupem, sosem jogurtowo-czosnkowym, majonezem lub sosem tatarskim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.01.2016 20:48
dyni s,ą całkiem niezłe :)
Habibi 16.10.2014 14:22
Moje były z zewnątrz lekko chrupiące, a wewnątrz wręcz kremowe - dynia piżmowa szybciutko mięknie ale jest soczysta, więc większość czasu w piekarniku pozostaje na zrumienienie i odparowanie nadmiaru płynu :) Warto tylko pamiętać, aby jej nie solić jej przed pieczeniem, bo puści masę soku i będzie bardzo miękka. Proponuję też piec ją na termoobiegu, co dodatkowo pomoże wysuszyć fryteczki :)
Lis 16.10.2014 14:13
Ciekawy pomysł, mam nadzieję, że w smaku są równie smaczne jak wyglądają:)
marcia15 16.10.2014 14:06
bardzo fajna wersja frytek,z wyglądu ładniejsze niż tradycyjne.co do smaku dopiero się przekonam
IwonaDD 16.10.2014 14:05
zdrowe, pyszne, czego więcej chcieć? super przepis
ice cubes 16.10.2014 13:04
ciekawa wersja frytek :)
Adam/ZUB3R 16.10.2014 12:34
ciekawe frytki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak