Frytki z dyni piżmowej - pieczone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    piżmowa średnia
  • oliwa

    1 łyżka
  • zioła

    włoskie do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    duża szczypta
  • Rozmaryn suszony Prymat

    szczypta
  • chili Prymat

    szczypta
  • imbir mielony

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frytki z dyni piżmowej - pieczone foto
Dynię piżmową przeciąć na połowę lub na ćwiartki, odciąć i obrać wąską część bez gniazda nasiennego.
Krok 2 - Frytki z dyni piżmowej - pieczone foto
Pokroić na frytki w miarę równej grubości.
Krok 3 - Frytki z dyni piżmowej - pieczone foto
Polać łyżką oliwy (raczej nie powinna to być extra virgin, bo ma zbyt mocny i dominujący smak) - wymieszać ręką, aby wszystkie frytki obtoczyły się w tłuszczu. Posypać przyprawami i ziołami (bez soli!), ponownie wymieszać.
Krok 4 - Frytki z dyni piżmowej - pieczone foto
Przyprawioną dynię odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Krok 5 - Frytki z dyni piżmowej - pieczone foto
Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub alu-folią i ułożyć frytki w odstępach, aby się nie stykały.
Piekarnik rozgrzać do 200*C włączając funkcję termoobiegu.
Krok 6 - Frytki z dyni piżmowej - pieczone foto
Piec do uzyskania rumianego koloru - u mnie trwało to 25 minut, z czego ostatnie 10 minut zwiększyłam temp. do 240*C, gdyż frytki słabo się rumieniły.
Krok 7 - Frytki z dyni piżmowej - pieczone foto
Podawać natychmiast po przygotowaniu, ponieważ frytki dyniowe bardzo szybko miękną.

Przed podaniem posolić do smaku.
Habibi
Frytki dyniowe można podać z ketchupem, sosem jogurtowo-czosnkowym, majonezem lub sosem tatarskim.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.01.2016 20:48
dyni s,ą całkiem niezłe :)
Habibi 16.10.2014 14:22
Moje były z zewnątrz lekko chrupiące, a wewnątrz wręcz kremowe - dynia piżmowa szybciutko mięknie ale jest soczysta, więc większość czasu w piekarniku pozostaje na zrumienienie i odparowanie nadmiaru płynu :) Warto tylko pamiętać, aby jej nie solić jej przed pieczeniem, bo puści masę soku i będzie bardzo miękka. Proponuję też piec ją na termoobiegu, co dodatkowo pomoże wysuszyć fryteczki :)
Lis 16.10.2014 14:13
Ciekawy pomysł, mam nadzieję, że w smaku są równie smaczne jak wyglądają:)
marcia15 16.10.2014 14:06
bardzo fajna wersja frytek,z wyglądu ładniejsze niż tradycyjne.co do smaku dopiero się przekonam
IwonaDD 16.10.2014 14:05
zdrowe, pyszne, czego więcej chcieć? super przepis
ice cubes 16.10.2014 13:04
ciekawa wersja frytek :)
Adam/ZUB3R 16.10.2014 12:34
ciekawe frytki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat