Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
wg gustu -
olej do smażenia
na frytki -
mielone mięso
0,45 kg -
kukurydza
1 puszka -
zielona papryka (świeża)
1 sztuka -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
czosnek
2 ząbek -
cebula
2 sztuka
Sposób przygotowania
W głebokim garnku podgrzej olej i zanurz w nim frytki. Smaz dopóki nie nabiora złotego
koloru.
Na patelnie wlej odrobine oleju i podsmaz mieso. Rozdziel widelcem podczas
smazenia na drobne kawałeczki. Dodaj pokrojone w kostke cebule, czosnek i zielona
papryke. Po kilku minutach dolej dwie szklanki wody i dus wszystko pod przykryciem ok. 15
minut. Nastepnie wsyp odsaczona kukurydze i pomidory z puszki (jesli chcesz uzyc swiezych,
to obierz je ze skórki i pokrój w kostke (2 sztuki)). Wszystko wymieszaj i dodaj przypraw –
wybierz te które lubisz najbardziej (zioła prowansalskie, majeranek, suszony koperek, pieprz,
sól, ostra i słodka papryka).
Gotowe frytki z miesem połóz na talerzu. Smacznego.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się