Frytki, mięso mielone i kukurydza... mini Sharma

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    wg gustu
  • olej do smażenia

    na frytki
  • mielone mięso

    0,45 kg
  • kukurydza

    1 puszka
  • zielona papryka (świeża)

    1 sztuka
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • czosnek

    2 ząbek
  • cebula

    2 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w paski lub półksiezyce (ew. kup gotowe mrozone).
W głebokim garnku podgrzej olej i zanurz w nim frytki. Smaz dopóki nie nabiora złotego
koloru.
Na patelnie wlej odrobine oleju i podsmaz mieso. Rozdziel widelcem podczas
smazenia na drobne kawałeczki. Dodaj pokrojone w kostke cebule, czosnek i zielona
papryke. Po kilku minutach dolej dwie szklanki wody i dus wszystko pod przykryciem ok. 15
minut. Nastepnie wsyp odsaczona kukurydze i pomidory z puszki (jesli chcesz uzyc swiezych,
to obierz je ze skórki i pokrój w kostke (2 sztuki)). Wszystko wymieszaj i dodaj przypraw –
wybierz te które lubisz najbardziej (zioła prowansalskie, majeranek, suszony koperek, pieprz,
sól, ostra i słodka papryka).
Gotowe frytki z miesem połóz na talerzu. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PIOTR11 08.11.2012 15:34
pyszne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat