Frytki \"idealne\"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    10 szt
  • olej do smażenia

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ketchup

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki pokroić w plastry, następnie wykroić frytki, wypłukać. Włożyć do wody i odłożyć na minimum 2 godziny. Następnie ziemniaki osuszyć.
Idealne frytki powinny być smażone dwuetapowo. Najpierw w frytkownicy rozgrzać olej do 120 stopni, smażyć ziemniaki 1,5 minuty, wyciągnąć. Olej rozgrzać do 180 stopni i zanurzyć powtórnie frytki na 4-5 minut.
Usmażone oprószyć solą i pieprzem, podawać z ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 03.10.2013 19:06
Lubię frytki.
Bernadeta 26.09.2013 08:36
pyszne frytki-niestety nie mam frytkownicy
Iwusia 25.04.2013 22:13
idealne !!
anna1281 01.08.2011 12:45
ciekawy przepis muszę wypróbować :)
m1monika 15.07.2011 08:50
na pewno pyszne;)
pacpaw 29.06.2011 23:02
jak idealne to trzeba wypróbować
Wafelek2601 29.04.2011 17:59
ciekawe
Norgiusz 13.03.2011 08:09
wyglądają apetycznie
Monika193 17.12.2010 18:45
nigdy tak nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat