Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki belgijskie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Często korzystamy z gotowych, mrożonych frytek. Czasami tak łatwiej i szybciej. Pewnego razu zachciało nam się i co? Zamrażarka pełna, więc nie było mowy o takowych. Dobrze, że ziemniaki były, więc zrobiliśmy tak, jak zapamiętaliśmy z jakiegoś programu telewizyjnego. Petarda! Jutro powtórka.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 500 gramów
cukier 1 łyżka
woda ciepła 1 litr
olej 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki belgijskie

Ziemniaki obieramy, kroimy w grube słupki.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, przekładamy frytki i trzymamy w niej około godziny. Odcedzamy, osuszamy na papierowym ręczniku.
Smażymy w głębokim oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak