FRYTKI

FRYTKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    0,5 kg.
  • olej słonecznikowy

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grubsze plastry, a potem na podłużne cienkie paski tej samej wielkości i osuszamy ręcznikiem papierowym, by podczas smażenia ziemniaki nie pryskały.
Rozgrzewamy bardzo mocno tłuszcz-olej słonecznikowy lub oliwę w garnku, lub we frytkownicy i potem stopniowo wrzucamy frytki i smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Podajemy ciepłe, posypując solą do smaku.
Niektórzy spożywają je z majonezem, czy ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (119)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

30.09.2015 00:50
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.

Babeczka35

25.04.2015 07:39
Domowe najlepsze.

raspberry

06.08.2014 09:52
najlepsze.

Iwusia

16.02.2014 20:51
lubię frytusie :)

Megg

03.12.2013 10:18
super smaczna przekąska

pawlito

19.11.2013 09:50
moje dzieci kochają frytki

gusia1000

13.09.2013 22:46
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.

JOANNA16

06.05.2013 07:52
też takie robię

gusia1000

03.05.2013 19:29
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.

MagdaXXX

13.04.2013 09:32
domowe najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat