Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

frykadelki z kalafiorem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mały kalafoir 1 szt
mieszane mięso mielone 1 kg
cebula 2 szt
suszone poidory marynowane w oliwe 6 szt
swiezy majeranek pokrojony 2 łyzkeczki
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat ok.1,5 szkl
ocet 2 łyki
olej do smażenia
cukier, sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: frykadelki z kalafiorem

Kalafior czyscimy i płuczemy pod bierzaca woda.Wkładamy na kilka minut do wody zakwaszonej octem.Wyjmujemy osuszamy i dzielimy na niewielkie rózyvczki.Gotujemy wgarnku posolona wode z dodatkiem szczypty cukru i wkładamy rózyczki kalafiora i gotujemy około 15 minut.Wyjmujemy,dokładnie osaczamy i odkładamy aby dobrze wystygly.Cebule obieramy i kroimy w kosteczke.Mieszajac smazymy na szklisto na rozgrzanym oleju.Pomidory osaczamy z zalewy i siekamy.Mieso mielone przekładamy do miseczki ,wbijamy jajka.Dodajemy zeszklona cebule i posiekane pomidory,majeranek oraz 7-8 łyzek bułki tartej.Przyprawiamy sola i pieprzem.Składniki wyrabiamy na dosc gesta jednolita mase.Nabieramy nie wielkie porcje miesnej masy i oblepiamy rózyczki kalafiora,formujac niewielkie kotleciki.Opruszamy je pozostala bułka tarta.Na duzej patelni rozgrzewamy olej.Wkładamy kotleciki i smazymy z obu stron na rumiany kolor.Gotowe frykadelki podajemy np.z młodymi ziemniakami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

buksiak12 23.09.2010 09:01
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak