Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frykadelki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 500 g
cebula 1 szt.
czosnek 1 duży ząbek
jajko 1 szt.
suszone pomidory kilka szt.
mozzarella 150 g
oregano 1,5 łyżeczki
natka pietruszki 1/4 pęczka
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Frykadelki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Jeśli lubicie cebulę przed zmieleniem pokrójcie w kostkę i przesmażcie na łyżce oleju.
Do zmielonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodajemy jajko, zioła oraz przyprawy, wyrabiamy na gładką masę.
Mozzarellę kroimy w kostkę.

Z masy formujemy małe okrągłe kotleciki, w środek wkładamy połówkę pomidora i kostkę mozzarelli, zlepiamy.
Frykadelki panierujemy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej smażyć w tzw. "głębokim tłuszczu", a następnie osączyć na papierowym ręczniku.
Podajemy od razu.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 03.11.2013 00:57
Bardzo dziękuję!
Ania321 02.11.2013 18:47
ale pysznosci :)
Gracer 02.11.2013 18:31
to jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak