Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frykadelki w sosie koperkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dkg mięsa mielonego np. z łopatki 25
jajko 1
łyżki kaszy manny błyskawicznej 2
nieduża cebulka 1
łyzki mąki pszennej 2
czubate łyżki siekanego koperku 2
łyżka masła 1
czubata łyżeczka mąki pszennej 1
łyżek śmietany 18% 5
czubate łyżki siekanego koperku 2-3
bulion warzywny 1 szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:
sok z cytryny kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Frykadelki w sosie koperkowym

Cebulkę obieramy, siekamy, podsmażamy na 1 łyżce oleju. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy cebulkę, kaszę, 2 łyżki koperku i wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne, nieduże frykadelki, obtaczamy w mące i obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanej patelni z olejem. W rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy aby nie było grudek i dalej energicznie mieszając wlewamy wywar lub wodę, zagotowujemy. Do płynu przekładamy usmażone frykadelki i dusimy 5 min.. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli, hartujemy kilkoma łyżkami płynu i przelewamy do rondla. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na koniec wsypujemy koperek i już nie gotujemy. Możemy podawać z kopytkami, ziemniakami albo kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 31.03.2012 21:24
pychota
Koper 28.12.2010 10:40
Bardzo apetyczne
Ewa104 27.12.2010 19:35
Napatrzeć się ciężko.Dobrze,że nie jestem głodna.
ben-ka 09.10.2010 09:51
Jakie pyszne danie obiadowe! żz mi się jeść zachciało:)
wedith1 16.09.2010 21:47
Apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak