Frużelina wiśniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    1 kg
  • cukier

    0,5 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 lyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frużelina wiśniowa foto
Wiśnie umyć, przebrać i wydrylować. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na kilka godzin aby wiśnie puściły sok. Postawić na ogniu, zagotować. Gotować na małym ogniu 5 minut.
Krok 2 - Frużelina wiśniowa foto

W szklance zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną,
Krok 3 - Frużelina wiśniowa foto

Wlać do gotujących się wiśni, wymieszać i zagotować.
Krok 4 - Frużelina wiśniowa foto

Gorącą frużelinę wlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Wystudzić i przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 18.08.2014 17:10
robiłam w zeszłym roku taką :)
adelajda 12.08.2014 15:14
dobre wiśnie :)
cukiereczek 10.08.2014 08:14
idealna do ciast,deserów itd.
pestka 10.08.2014 08:10
pyszny dodatek do bułeczki
Mniam 10.08.2014 08:07
Też taką robię, bo jest pyszna :)
Janina 09.08.2014 22:20
Pyszności, mniam;)
asiczekz 09.08.2014 22:15
mmmmniam :)
anemon 09.08.2014 21:56
Świetne zapasy porobiłaś.
Sylwia26 09.08.2014 21:35
ślinka leci
Mira85 09.08.2014 21:18
ale pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat