Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina wiśniowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 1 kg
cukier 2 szklanki
Goździki całe Prymat 3 szt
cynamon 1 łyżka
mąka ziemniaczna 2 łyżki
żelfix 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina wiśniowa

Wiśnie umyć, poczekać aż odciekną a następnie wydrylować. Wrzucić do rondla z grubym dnem i dusić na małym ogniu, aby puściły sok. Dodać goździki i cynamon.
Gotować około 20 minut a potem dosypać cukier i gotować kolejne 15 – 20 minut. Jeśli wiśnie były bardzo soczyste, to część soku odlać – jeśli nie to w odrobinie wody rozmieszać mąkę kartoflaną i zagęścić frużelinę. Doprowadzić do wrzenia i dodać żelfix. Rozmieszać a potem rozlać wiśnie do wyparzonych słoików.
Jeżeli frużelina będzie wykorzystana w najbliższym czasie to nie ma potrzeby, aby ją wekować, jeśli jednak ma leżeć dłużej wekowanie jest wskazane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 06.02.2014 22:02
pysznie się prezentuje,aż mi smaka narobiłaś
kasienka23 06.02.2014 19:37
też w sezonie na wiśnie robiłam taką frużelinę, świetny dodatek do ciast!
2milutka 06.02.2014 19:10
smaczniutko wygląda:)
caralajna 06.02.2014 18:39
uwielbiam wiśnie, przyznam że nie próbowałam ich z goździkami i cynamonem, ciekawy pomysł
Habibi 06.02.2014 18:32
Ależ smakowite zdjęcie :) Sezon na frużelinę wiśniową ogłaszam za otwarty ... haha ;) Ale się zgrałyśmy w czasie ;) Z żelfixami też robię, bo to znacznie szybciej i prościej :) A w sumie smakuje mi każda :)
idealme 06.02.2014 18:29
pysznie wygląda!
Mati13 06.02.2014 18:18
słodko i pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak