Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina wiśniowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier żelujący 1,5 łyżki
cukier zwykły 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda 4 łyżki
wiśnie 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina wiśniowa

Rozmrożone wiśnie wkładamy do rondla o szerokim dnie. Zasypujemy je zwykłym cukrem i dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do zagotowania. Gdy wiśnie zaczynają bulgotać, odlewamy pół szklanki soku, który puściły wiśnie. Sok mieszamy z cukrem żelującym i mąką ziemniaczaną. Miksturę wlewamy do wiśni, wszystko mieszamy chwilę podgrzewając do częściowego zgęstnienia. Po wystudzeniu frużelina jeszcze zgęstnieje.

Frużelina wiśniowa stanowi doskonały dodatek do naleśników, deserów, gofrów czy lodów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 05.06.2016 21:36
do goferków-mhhhhmmm
norweska20 07.03.2014 09:28
zachęcająca...do wypróbowania
Granita 09.02.2014 23:40
wygląda znakomicie,idealna do deserów,musli...rozmarzyłam się,pycha...
Marlenka.S 31.01.2014 18:18
świetna jest
Alex_M 31.01.2014 15:03
uwielbiam!! :)
Mniam 31.01.2014 09:32
Smaczny dodatek do wielu dań i deserów. Lubię ją w przekładanych ciastach, dodaje takiego smaczku i przełamuje słodycz.
anemon 31.01.2014 07:06
Frużelina wiśniowa, to jest coś czemu nie potrafię się oprzeć.
Sroczka 30.01.2014 23:15
Na śniadanko na chrupiącym toście, mniam mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak