Frużelina wiśniowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier żelujący

    1,5 łyżki
  • cukier zwykły

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • woda

    4 łyżki
  • wiśnie

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozmrożone wiśnie wkładamy do rondla o szerokim dnie. Zasypujemy je zwykłym cukrem i dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do zagotowania. Gdy wiśnie zaczynają bulgotać, odlewamy pół szklanki soku, który puściły wiśnie. Sok mieszamy z cukrem żelującym i mąką ziemniaczaną. Miksturę wlewamy do wiśni, wszystko mieszamy chwilę podgrzewając do częściowego zgęstnienia. Po wystudzeniu frużelina jeszcze zgęstnieje.

Frużelina wiśniowa stanowi doskonały dodatek do naleśników, deserów, gofrów czy lodów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 05.06.2016 21:36
do goferków-mhhhhmmm
norweska20 07.03.2014 09:28
zachęcająca...do wypróbowania
Granita 09.02.2014 23:40
wygląda znakomicie,idealna do deserów,musli...rozmarzyłam się,pycha...
Marlenka.S 31.01.2014 18:18
świetna jest
Alex_M 31.01.2014 15:03
uwielbiam!! :)
Mniam 31.01.2014 09:32
Smaczny dodatek do wielu dań i deserów. Lubię ją w przekładanych ciastach, dodaje takiego smaczku i przełamuje słodycz.
anemon 31.01.2014 07:06
Frużelina wiśniowa, to jest coś czemu nie potrafię się oprzeć.
Sroczka 30.01.2014 23:15
Na śniadanko na chrupiącym toście, mniam mniam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat