Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina truskawkowa z chia

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tym razem proponujemy przesmaczny dodatek, który można wykorzystać do deserów i dań głównych.

Składniki:

truskawki świeże 1 kilogram
ksylitol 4 łyżki
woda 400 mililitrów
mięta liście 2 garści
mąka z tapioki 2 łyżki
Chia nasiona 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina truskawkowa z chia

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół, zasypujemy ksylitolem. Odstawiamy na pół godziny.

Do truskawek wlewamy wodę, zagotowujemy.

Mąkę mieszamy z zimną wodą (100 ml), dodajemy do całości razem z posiekaną miętą. Ponownie zagotowujemy. Płomień wyłączamy, wsypujemy nasiona, dokładnie mieszamy.

Gorące przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy nakrętką do spodu, do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak