Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina truskawkowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
cukier waniliowy 1 szklanka domowy
woda 200 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina truskawkowa

Kroki postępowania

1
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub szóstki, w zależności od wielkości owoców. Wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, przemieszać i wstawić do lodówki na noc.
Krok 1 - Frużelina truskawkowa foto
2

Na drugi dzień postawić garnek na ogniu, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą.
Krok 2 - Frużelina truskawkowa foto
3

Wlać do truskawek, mieszać aż całość zgęstnieje. Zagotować i przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do wystudzenia.

Przechowywać w bardzo chłodnym miejscu.
Krok 3 - Frużelina truskawkowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak