Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina brzoskwiniowa

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie 1 kg (bez skóry i pestek)
cukier 250 g
woda 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina brzoskwiniowa

Obrane brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 1-2 godzinki. Potem owoce zagotować i gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlewać powoli do gotujących się brzoskwiń cały czas mieszając. Chwilę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Potem przełożyć do słoiczków. Słoiczki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 27.08.2023 15:08
Zrobiłam po raz pierwszy z brzoskwiń zebranych z ogrodu. Wyszło przepysznie :) jedliśmy z goframi. Mieliśmy już wiśniowa też zrobiona , czekają nas jeszcze inne:)
Doradca Smaku 28.08.2023 08:56
Wspaniale! Cieszę się, że tak znakomicie wyszło i zapasy już poczynione... a to jeszcze nie koniec ;)
Mniam 19.09.2015 16:11
Lubię frużeliny, chociaż z brzoskwiń jeszcze nie robiłam. Zimą fajnie się wyciąga takie smakołyki :)
MałaMi89 19.09.2015 15:29
A ja za to frużeliny jeszcze nie robiłam, choć wiele osób już mi polecało.. :) może w przyszłym roku..
RenataZ-et 19.09.2015 13:25
pyszności :)
Justi2401 19.09.2015 12:16
Domowa najlepsza! :)
Renata9 19.09.2015 11:01
Pyszna frużelina
IZABELA29 19.09.2015 09:58
smakowite
Habibi 19.09.2015 09:44
uwielbiam owocowe fruzeliny - zwłaszcza zimą :) już kilka zrobiłam, a jeszcze inne chodzą mi po głowie ;)
jagoda5913 19.09.2015 00:44
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak