Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata ze szpinakiem i parmezanem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt.
szpinak świeży 1 duży pęczek
parmezan starty 100 g
śmietana kremowa 30% 100 ml
starta gałka muszkatołowa 1 szczypta
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata ze szpinakiem i parmezanem

Kroki postępowania

1
Naszykować:
- miskę,
- dużą patelnię z pokrywką.
Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć a następnie posiekać. Do miski wbić jajka, dodać śmietany, wsypać starty parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość wymieszać widelcem na gładką masę.
Krok 1 - Frittata ze szpinakiem i parmezanem foto
2
Do masy dodać posiekany szpinak oraz doprawić do smaku pieprzem i solą.
Krok 2 - Frittata ze szpinakiem i parmezanem foto
3
Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzać łyżkę masła a następnie wlać wcześniej przygotowaną masę. Smażyć potrząsając patelnią i przesuwając nieściętą masę na brzegi patelni.
Krok 3 - Frittata ze szpinakiem i parmezanem foto
4
Gdy spód omletu jest rumiany zsunąć go na pokrywką patelni lub talerz.
Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i zdecydowanym ruchem przełożyć omlet nieściętą na spód patelni. (Moim zdaniem manewr łatwiej jest wykonać korzystając z pokrywki patelni)
Krok 4 - Frittata ze szpinakiem i parmezanem foto
5
Dosmażyć delikatnie z drugiej strony. wyłożyć na półmisek i pokroić na kawałki. Podawać można zarówno na ciepło jak i na zimno.

SMACZNEGO
Krok 5 - Frittata ze szpinakiem i parmezanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak