Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z wężymordem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wężymord świeży 40 dkg
jajko 2 szt
cebula 1 szt
pomidorki koktajlowe 200 g
kozieradka 1 szczypta
papryczka chilli 1/2 szt
sól do smaku
Szczypiorek cienki 1/2 pęczka
masło 30 g
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z wężymordem

Kroki postępowania

1
Wężymord (skorzonera) delikatnie oskrobać nożykiem. Włożyć do posolonej gorącej wody i obgotować (ok. 4-6 minut).
Krok 1 - Frittata z wężymordem foto
2
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażać na maśle przez minutę lub dwie a potem dodać pomidorki koktajlowe, posiekaną papryczką chilli i wszytko razem smażyć przez kolejne trzy/cztery minuty. Ugotowany ale jeszcze twardy wżymord pokroić w kawałki i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodać cebulkę z pomidorkami.
Krok 2 - Frittata z wężymordem foto
3
Dwa jajka wybić do miseczki a następnie dokładnie roztrzepać korzystając z widelca. Doprawić masę jajeczną kozieradką i posolić a potem wlać na warzywa.
Krok 3 - Frittata z wężymordem foto
4
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 12-15 minut. Frittatę podawać posypaną zielonym szczypiorkiem – polecam!
Krok 4 - Frittata z wężymordem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.02.2014 15:35
bardzo lubię ale rzadko dostępna w sklepach, mój teść uprawiał
Romanowka 08.12.2013 10:52
Jadłam kiedyś skorzenerę, obecnie w moich okolicach nie do kupienia. Może uda mi się na wiosnę wysiać na ogródku :)
Patriszja
Patriszja 06.12.2013 09:44
smacznie wygląda :)
stef 05.12.2013 22:57
Nazwa odstraszająca,a piszecie,że warzywko smaczne.
Christopher 05.12.2013 22:28
Te czarne korzonki,też taką nazwę ma skorzonera ,są bardzo smacznym warzywem.Jak obieramy ,to należy wkładać do wody zakwaszonej,bo szybko czernieje.Szkoda,że w Polsce jest rzadko uprawiana,a to ze względu na długą wegetację,pracochłonność i małe zainteresowanie.Ale może to się zmieni,oby.
Anna169Hosz 05.12.2013 21:02
W smaku podobne do szparagów.
cukiereczek 05.12.2013 18:50
na pewno smaczne
Niki22 05.12.2013 17:48
poraz pierwszy cos takiego słysze... ciekawe jak to wogóle smakuje
Dorota59 05.12.2013 17:26
oj ciekawa nazwa
Grazyna0211 05.12.2013 17:22
fajny pomysł ale nazwa tej potrawy trochę mnie zmyliła nie wiedziałam że skorzonera to inaczej wężymord
2milutka 05.12.2013 17:21
ciekawa jestem jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak