Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z pomidorami i szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak świeży 2 garści
pomidory 3 szt.
jajko 6 szt.
czosnek ząbki 2 szt.
olej rzepakowy 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Bazylia suszona Prymat
oregano
Zioła prowansalskie suszone Prymat
mozzarella w kulce 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z pomidorami i szpinakiem

Kroki postępowania

1
Pomidory zanurzam w gorącej wodzie na 3 minuty, po czym wkładam do lodowatej wody. Obieram ze skórki.
Krok 1 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
2
2 garści świeżego szpinaku myję i osuszam.
Krok 2 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
3
Na rozgrzany olej na patelni wrzucam 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz osuszony szpinak. Smażę, aż zmięknie. Doprawiam do smaku solą i pieprzem czarnym.
Krok 3 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
4
Obrane pomidory kroję na kawałki. Wg uznania. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszam pomidory z ziołami.
Krok 4 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
5
Gdy szpinak jest już miękki zestawiam z ognia.
W misce do 6 jajek dodaję pieprz i sól, roztrzepuję i zalewam nimi usmażony szpinak na patelni.
Krok 5 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
6
Na jajka ze szpinakiem wrzucam przyprawione pomidory.
Krok 6 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
7
Posypuję startą mozzarella. Wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na tryb termoobieg na 25-30 min.
Krok 7 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
8
Upieczona frittata jest już gotowa. Smacznego!
Krok 8 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 05.11.2015 14:42
rewelacyjna fritata.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak