Frittata z pomidorami i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży

    2 garści
  • pomidory

    3 szt.
  • jajko

    6 szt.
  • czosnek ząbki

    2 szt.
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

  • oregano

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • mozzarella w kulce

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
Pomidory zanurzam w gorącej wodzie na 3 minuty, po czym wkładam do lodowatej wody. Obieram ze skórki.
Krok 2 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
2 garści świeżego szpinaku myję i osuszam.
Krok 3 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
Na rozgrzany olej na patelni wrzucam 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz osuszony szpinak. Smażę, aż zmięknie. Doprawiam do smaku solą i pieprzem czarnym.
Krok 4 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
Obrane pomidory kroję na kawałki. Wg uznania. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszam pomidory z ziołami.
Krok 5 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
Gdy szpinak jest już miękki zestawiam z ognia.
W misce do 6 jajek dodaję pieprz i sól, roztrzepuję i zalewam nimi usmażony szpinak na patelni.
Krok 6 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
Na jajka ze szpinakiem wrzucam przyprawione pomidory.
Krok 7 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
Posypuję startą mozzarella. Wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika na tryb termoobieg na 25-30 min.
Krok 8 - Frittata z pomidorami i szpinakiem foto
Upieczona frittata jest już gotowa. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 05.11.2015 14:42
rewelacyjna fritata.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat