Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z brokułami i serem feta
Przepis na pyszną frittatę z brokułem i serem feta, z którego dowiesz się
- jak gotować brokuł i co zrobić by zachował kolor?
- jak przygotować śmietankowo-jajeczną masę do frittaty?
- jak smażyć frittatę?
KROK 1. Ser Feta kroimy w kostkę. Mały brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (w diecie keto słodzimy erytrytolem), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.*
* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
KROK 2. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy wiórki Mozzarelli i wylewamy ją na rozgrzane na patelni* masło.
* patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)
KROK 3. Do masy dodajemy różyczki brokuła, kawałki sera Feta oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się ścinać na brzegach, wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut.
Gotową frittatę posypujemy posiekaną natką pietruszki.