Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z brokułami i serem feta

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepis na pyszną, puszystą i pożywną frittatę z brokułami, serem feta oraz pomidorkami. To szybki i prosty sposób na śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy serwować ją na ciepło oraz zimno. Danie odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej oraz bezglutenowej.

Składniki:

SKŁADNIKI

jaja 8 sztuk
brokuł 1 sztuka
śmietanka 30% 8 łyżek
ser feta 80 gramów
tarta mozzarella 90 gramów
pomidorki koktajlowe 1 garść
masło 1.5 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0.5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0.3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z brokułami i serem feta

Przepis na pyszną frittatę z brokułem i serem feta, z którego dowiesz się 

  • jak gotować brokuł i co zrobić by zachował kolor?
  • jak przygotować śmietankowo-jajeczną masę do frittaty?
  • jak smażyć frittatę? 

 

KROK 1. Ser Feta kroimy w kostkę. Mały brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (w diecie keto słodzimy erytrytolem), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.*

* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.

KROK 2. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy wiórki Mozzarelli i wylewamy ją na rozgrzane na patelni* masło.

* patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)

KROK 3. Do masy dodajemy różyczki brokuła, kawałki sera Feta oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się ścinać na brzegach, wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut.

Gotową frittatę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Frittatę z brokułem i serem feta podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami. Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak