FRITOS MEKSIkANOS

FRITOS MEKSIkANOS

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    300 gr
  • filet z kurczaka

    2 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania FRITOS MEKSIkANOS

1. Jeśli ktoś używa suchej fasoli, to potrawę najlepiej przygotowywać przez dwa dni.
Pierwszego dnia:
Fasolę zalać wrzącą wodą wrzucić dwie kostki rosołowe i zagotować, odstawić.
2. Mięso pokroić w paseczki, polać trzema łyżkami oleju i obsypać marynatą do mięsa, dobrze wymieszać i pod przykryciem przechować do dnia następnego w lodówce.
Drugiego dnia:
3. Fasolę zagotowujemy i gotujemy do miękkości.
4. Gdy już jest miękka, obsmażamy lekko przyrumieniając mięso na patelni, przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody na patelnię, zagotowujemy, by ani odrobinka cennej marynaty nie pozostała na patelni, i wlewamy do garnka.
5. Dodajemy odsączoną fasolę, pokrojone pomidory, pokrojoną w paseczki paprykę i gotujemy pod przykryciem jakieś 30 minut. Wszystko się razem połączy, sos zgęstnieje i potrawa będzie prawie gotowa.
6. Aby dodać odrobinę pikanterii, możemy dosypać papryki w proszku słodkiej i pikantnej oraz chili. Teraz wystarczy upiec frytki w piekarniku i razem z wyśmienitym sosem z pysznego kociołka podawać zgłodniałym domownikom.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Anna141
Anna141 04.06.2011 09:32
ciekawy przepis
Olaa 25.05.2011 12:58
fajne
Jaheira11 07.04.2011 23:13
fritos jak marzenie
Tika4444 14.03.2011 15:13
ciekawy przepis
berys18 06.12.2010 08:20
fajne
mala2021 25.11.2010 19:53
hmmm, musi być pyszne
iknkirke 15.11.2010 09:03
mniam
hastalavista 29.09.2010 01:24
karramba! musi być pyszne :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat