Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fritatta po polsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt
papryka żółta 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
boczek 100 g
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
por 1/2 szt
jajko 2 szt
só, pieprz 1 szczypta
pietruszka 1 szt
kwaśna śmietana 5 łyżek
papryka czerwona 1/2 sz

Przepis i sposób przygotowania na: Fritatta po polsku

Kroki postępowania

1
iemniaki i cebulkę obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Boczek i pora kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw cebulkę, por i posiekany drobno czosnek, po chwili dorzucamy ziemniaki i boczek. Smażymy pod przykryciem ok 10 minut.
Krok 1 - Fritatta po polsku foto
2
W tym czasie kroimy w kostkę papryki.
Krok 2 - Fritatta po polsku foto
3
Dodajemy do pozostałych składników na patelni i podsmażamy pod przykryciem kolejne 10 minut. W tym czasie jajka roztrzepujemy i doprawiamy obficie solą pieprzem i suszoną pietruszką. Zawartość patelni przekładamy do miski i mieszamy z roztrzepanymi jajkami.
Krok 3 - Fritatta po polsku foto
4
Patelnię wycieramy do sucha, smarujemy odrobina oliwy i wylewamy na nią przygotowaną masę. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Krok 4 - Fritatta po polsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 25.04.2016 22:30
O!!! ziemniaki!!! Brzmi interesująco!
aginaa 28.11.2013 18:05
fajna i smaczna
w mojej kuchni 10.07.2013 14:00
smaczne jedzonko
Janina 10.07.2013 13:47
Ciekawy przepis, smaczne ;)
msmors 10.07.2013 13:12
ciekawe danie
idealme 10.07.2013 12:12
ale bym zjadła coś takiego ! :)
marcia7 10.07.2013 11:39
dobra polska wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak