Fritata ze szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    150 g - świeży
  • jaja

    5-6 sztuk
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser żółty

    80 g
  • sól

    do smaku
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

    2-9 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy szpinak. Czosnek zgniatamy na prasce i dodajemy do szpinaku - do szpinaku koniecznie dodajemy czosnku. Smażymy tak długo aż powstanie nam papka i przyprawiamy do smaku. Całość wrzucamy do miseczki.

2. Dodajemy jaja, 2 łyżki jogurtu i mieszamy do powstania w jednolitej masy.

3. Żółty ser ścieramy na tarce i dodajemy do całości ponownie mieszając. Przyprawiamy do smaku.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno wykładamy szpinak i zalewamy go masą z jajek. Piec w piekarniku przez 15-30min. Gotową fritatę można do smaku posmarować ketchupem ;)

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 06.06.2013 07:36
Rewelacyjna frittata :)
gosia1988 03.02.2013 10:50
Super
Ada-Gaba 13.10.2012 09:44
coś dla mnie
caralajna 08.10.2012 13:37
pyszności
Emiliozo 22.11.2011 18:33
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat